Как да изберем най-подходящите дрехи за спорт?

sportno-obleklo

Спортът е важна част от ежедневието на всеки човек. Но също толкова важно е и облеклото, което избираме, когато спортуваме. И до голяма степен от него зависи доколко е приятно преживяването ни във фитнес залата, а също и до каква степен е ефективно.

Представете си, че ви се наложи да спортувате с неудобни дрехи, изработени от материя, която дразни кожата, спарва ви, или ви причинява друг вид дискомфорт. Бихте ли могли да тренирате ефективно при наличието на толкова много дразнители около вас?

Добрата тренировка е комбинация от добре подбрани комплексни упражнения и подходящо спортно облекло. Има няколко основни критерия, по които трябва да се избират дрехите за спорт, а ето и кои са те:

1. Материя

Спортните дрехи трябва да са удобни, за да се чувствате добре докато тренирате. Най-добре е да избирате леките, еластични материи, които не прилепват съвсем по тялото и скриват недостатъците, без в същото време да ви карат да се чувствате неудобно. Избирайте блузи и панталони, които са от естествени материи като памук. Не купувайте твърде плътни и дебели дрехи, а взимайте качествено изработени модели от по-тънка материя. Памучните материи са едни от най-добрите, когато става дума за тренировки. Те осигуряват нормална циркулация на въздуха, не задържат влагата и не спарват. Освен това се перат и поддържат много лесно.

2. Размери

Не подценявайте значимостта на размера на дрехите. Носете свободни, удобни дрехи, които ще ви позволяват да се движите свободно. Понякога желанието да покажем, че сме по-слаби, ни подтиква да избираме модели, които са твърде тесни и стегнати. Такива дрехи няма да направят тренировката ви по-ефективна. Точно обратното – с тях може да нараните кожата или тялото си, или да предизвикате друг инцидент, защото притискате важни органи по време на тренировка. Твърде тесните дрехи дори и от памук, не могат да осигурят достатъчно добра приветливост за кожата. А нормалната циркулация на кръвта и правилното охлаждане на тялото са от огромно значение по време на спорт.

3. Климат

Някои спортуват през лятото,  други през зимата, а трети–през цялата година. Без значение от кой тип сте, купувайте дрехите съобразно сезона, в който ще ги носите. Зимният сезон е добре да имате блуза с къс ръкав, но и спортно яке над нея, което ще ви е нужно, ако тичате навън или излизате на открито след тренировка. Панталоните ви също трябва да са с подходяща дължина, за да се избегнат травми или простуди или нараняване, докато спортувате. Някои модели спортни облекла са с такъв дизайн, че да могат да се носят през всички сезони–т.е. имат свалящи се ръкави и крачоли. Ако не искате да купувате различни комплекти спортно облекло, винаги може да се спрете на този стил.

4. Обувки

Ако си мислите, че обувките са просто допълнение към облеклото–грешите. Спортни обувки, кецове, маратонки… има огромна разлика между различните модели. Ако тренирате йога например, вместо маратонки, най-добре е да заложите на балетни пантофки. Ако пък тренирате спортно ходене или зумба–кецовете са отличен избор, тъй като са достатъчно леки, а в същото време и стабилни, за да се движите с тях. За кросове и джогинг, най-добре използвайте маратонки и то с по-дебели подметки. И още нещо–използвайте обувки с мека, а не с твърда подметка. С тях ще се движите по-свободно и по-комфортно.

Добре е маратонките да са от дишаща материя, за да не се изпотяват краката, а и отново за допълнителен комфорт. Също така не избирайте твърде тежките модели–те са подходящи, ако тренирате спортно катерене, или правите дълги преходи, но не и ако искате да тичате, или да спортувате в зала–нямате нужда от усещане за допълнителна тежест.

Нашите предложения

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Вашият коментар